torsdag 9 juli 2009

Gjutning av sulan





Igår kom betongbilen hit. En imponerande stor bil som portionerade ut betongen väldigt effektivt. Den var en 4-axlad bandbil, det vill säga betongen åkte på ett band från bilen till formen. Det gick mycket fort och bra. Ibland hade armeringen svårt att stå kvar men det var det enda som var det minsta problematiskt.

Vi hade beställt 6,5 kubikmeter betong och jag tror att betongblandaren hade lagt på några hundra liter till för att vara på den säkra sidan. Det var precis på gränsen för vad bilen fick frakta. Eftersom vår uppfart kan vara dålig om det har regnat så var det lite oroande. Skulle vägen hålla? Vi hade lagt på ett tjockt lager grus och grävt bort den jord som var sämst för hand. Det visade sig att betongbilen inte hade några som helst problem.

Vidare hade vi varit oroliga för att formarna inte skulle hålla, men det visade sig att formarna var mycket formstabila och inte hade några problem med tyngden från betongen. Det var kul att vi kommit till en viktig milstolpe i byggnationen. Dessutom verkar det som att vi snart kan börja mura, något som jag trodde skulle ta längre tid att komma igång med. På kvällen firade vi med glass och spettekaka.

Några bilder:





Vi gjorde de sista förbättringarna på formen och armeringen innan betongen kom. Bland annat hällde vi på vatten för att formarna ska släppa lättare från den färdiga sulan.





Armeringen i ugnen i närbild.




Några bilder på betongbilen och hur den arbetar.



Och så var allt klart!

Inga kommentarer: