lördag 6 december 2008
Klar med dränneringsrör
tisdag 2 december 2008
torsdag 27 november 2008
Handlat dränering och lite till
tisdag 25 november 2008
Mycket, mycket grus
söndag 16 november 2008
tisdag 11 november 2008
Letar efter halmbalar
Annars har vi fortsatt att skyffla bergskross. Nu har vi även en padda till vår hjälp. Ska se om jag inte kan lägga ut några bilder på hur vi arbetar.
torsdag 30 oktober 2008
En updatering
söndag 7 september 2008
Att gräva en grop
Den 4 september blev allt klart, men sedan dess har jag varit mycket upptaget med både studier och min stora familj samt en del annat. Men nu kan jag delge några bilder som dokumenterar hur vi fick en grop i våran kulle.
Så här såg det ut när vi började.
Här har vi en bild på den lilla maskin som trots ett antal tekniska problem ändå grävde upp gropen till slut.
Det som tog tid i början var att ta bort alla stubbar. Men sedan gick det snabbare.
Men de många och stora stenarna som vi hittade ideligen var ett problem. Se på denna till exempel.
Det var svårt att se hur huset skulle stå innan man grävt ut och fått en mer horisontal yta.
Det var mycket sten men också ett jordlager som grävmaskinisten kallade "kveg" eller något liknade. Det förekom också att en del djur kom på besök i gropen.
När gropen var utgrävd så mätte vi ut huset och satte dit stolpar för att han skulle gräva rätt.
Utifrån pinnarna grävdes sedan ett dike som var drygt en meter djup och 2 meter bred.
Sedan kom det upp grundvatten i diket och regnet gjorde att hela gropen vattenfylldes.
Det sista som gjordes var att ett dike grävdes ut ifrån gropen för att ha till dränering och diverse rör eller slangar som man kan tänkas behöva ha ned grävda.
fredag 5 september 2008
Byggnadsinspektören
Bland annat påpekade han att vi grävt alldeles för djupt. Eftersom den här sortens moränmark inte är tjällyftande alls, finns det ingen anledning att gräva ned till tjälfritt djup. Så gropen kunde ha gjorts mycket grundare. Men han gav oss råd om hur vi skulle lösa det. Problemet är att vi fått grundvatten längst ned i vår grop och då kan vi inte lägga på grus utan att först ta bort vattnet. Han föreslog bergskross istället och gav också tips om en eventuell leverantör.
Det gör inget att vi grävt för mycket, men det är klart att det kanske kommer att kosta en 10 000 kr mer än vad det kunde ha kostat annars. Men i det stora sammanhanget är det inte så mycket. Det här med grund var mycket svårare än jag trodde. Det gäller att vara säker på att det bli bra och samtidigt inte göra för mycket så det kostar onödigt mycket.
I vilket fall som helst blev grävaren klar igår och om jag hinner ska jag lägga upp bilder på grävarbetet imorgon på bloggen. Men nu är jag förkyld, trött och har en massa saker att göra, så det kanske tar lite längre tid innan ni får se vår fantastiska, om än möjligen lite djupa, grop.
torsdag 21 augusti 2008
Livetsträd
Och här har vi ett foto när min fru och våra båda döttrar planterar Discovery trädet.
måndag 18 augusti 2008
Ytterligaren en inneboende i huset
fredag 15 augusti 2008
Uppdatering
Det var nu länge sedan jag skrev på denna blogg. En del saker har gått framåt men samtidigt mycket långsammare än jag trodde. Detta bland annat för att vi har haft många besökare här nere och att jag måste ägna tid till att planera min framtid samt att det blivit mycket funderade på vad som egentligen är det bästa sättet att fortsätta på. Dessutom har jag insett att när det gäller själva bygget kommer det bli mycket väntetider så här i början och det kanske blir först till nästa sommar som det kommer att komma igång ordentligt, det vill säga att vi kommer arbeta med det hela vår vakna tid för att hinna få klart det i tid. Väntetiden är dock inte bara av ondo eftersom det ger tillfälle till att planera och finna bra lösningar. Men vi har anlitat en grävare som nästan är klar med grävningen till grunden. Det blir en stor grop. Skriver mer om detta i ett nästa blogg-post.
Vi väntar nu ett till barn här vilken dag eller till och med timme som helst. Efter det kommer det nog bli ännu mer stiltje i projektet för några dagar.
Men när vi kommer igång igen kommer vi fortsätta med bygget. I första hand få tag på grus och lägga ut det, men även ännu mera planering och skogsarbete för att få tag på timmer.
söndag 20 juli 2008
Tillbacka till lägenheten
torsdag 17 juli 2008
Första utsättningen
Så vi var ute och försökte gör utsättningen av huset. Det är svårt på grund av höjd skillnaden, men med hjälp av en väl uppmätt triangel och några långa raka pinnar samt ett vattenpass fick vi det ändå ganska bra. Dessutom kommer inte utgrävningen att var allt för exakt så då behöver inte vår mätning heller vara det. Det viktigaste är orienteringen och att huset ligger bra i förhållande till kullen. Huset framsida kommer ligga ganska exakt i sydvästlig riktning. Det tycker jag blev en bra kompromiss mellan vilja att ha huset åt söder samtidigt som man vill följa kullens form. Nu är det bara att vänta på grävaren.
lördag 12 juli 2008
Frågor och mera frågor
Men denna lilla skrift som jag fick se för någon vecka sedan är hjälper till lite. Vid en snabb genomläsning ser man att deras hus är större och har en betydligt större budget än vårt hus. Men vi har valt en liknade grundkonstruktion och förklaringarna är utförliga. Det huset skulle jag vilja titta närmare på.
onsdag 9 juli 2008
Såga med motorsåg
Svärfar och jag var ute och sågade stolpar till huset. De ska vara ungefär 13x13 cm i genomskärning och 3,5 meter långa. Av dessa behöver vi 17 stycken och idag sågade vi upp en sådan samt en brädda på 2 tum. Sedan tidigare finns det 4 stolpar så nu återstår det 12. Vi använder i huvudsak tallar som har fallit i stormen Gudrunn för 3 år sedan, de är ofta förvånansvärt bra. Tyvärr är alla sådan träd i närheten av vårt husbygge uppsågade eller ivägkörda i samband med avverkningen och gallringen. Så nu får vi gå en bit med den tunga utrustningen för att såga och måste sedan bära tillbaka det rätt så tunga virket.
Kontrollplan
Mer intressant var följande länk från Stockholm stad, som går igenom hela processen med att ha byggsamråd. Det verkar var så att byggherren i samråd med kommunen bestämmer vad som ska kontrolleras och när. Så jag tänkte skriva ned en list på saker som jag tycker ska kontrolleras och sedan ringa och fråga kommunens byggnasingenjör om han tycker det varkar rimligt. I vilket fall som helst tycks det vara viktigast med egenkontroll. Att varje del av bygget dokumenteras noggrant med fotografering och med tillhörande beskrivning, så att man i efterhand vet vad man har gjort. Jag tänkte publicera bilder och texter på denna blog och sedan samman ställa allt i en byggbeskrivning inför avslutningen av bygget. Då borde jag få mitt slutbevis av byggnadsnämnden Får se vad byggnasingenjören sägerm om det.
tisdag 8 juli 2008
Nu börjar det
fredag 4 juli 2008
En flytt och diverse annat
onsdag 25 juni 2008
Bygglov!
tisdag 17 juni 2008
Ytterligare en vecka att vänta
måndag 9 juni 2008
Olyckor och problem
fredag 30 maj 2008
Avverkning
Men eftersom de hade en benägenhet att trilla ned för minsta lilla storm så var de inte så lämpliga att ha i närheten av huset. Nu ser kulen som förut var grön nästan lite kal ut.
Det är faktiskt svårt att orientera sig men så här kommer det på ett ungefär att se ut från vår ingång.
Men jag hade nog tänkt att ta bort allt sly så vi får en trevlig liten äng där getter kan beta. Så här kommer det att se ut från fönstret som vetter mot vägen.
De använder rätt så stora maskiner när de ska såga ned skogen.
Ändå har de fått arbeta hela veckan med att gallra skog, men skogen var inte så välskött och det är mycket blöt här i markerna trots det mycket torra vädret. Skogsarbetarna har också sågat ned tre stycken stammar som vi ska använda till husbygget.
Den långa ska vara taknock och den tre mindre ska vara pelare som bär upp den. Han som sågade dem blev mycket intresserade av våra hus idé och ville komma och titta på det när det var klart. Ja, det ska bli kul att få visa upp vårat hus när det är klart.
onsdag 28 maj 2008
Flytt
Bilen som vi lånat fick åka på lagning och på tisdag blev det dags för ett nytt försök. Cecilia som varit så snäll och lånat ut bilen hjälpte också till med att bära.
Flyttlådorna var mycket tungt packade, men efter en hel del slit hade vi fått in dem i kärran.
Dessvärre blev släpvagnen framtung, men den gick bra att köra ändå. Fast vist märktes det att det var tungt i uppförsbackar och när man skulle bromsa eller accelerera. Slutligen efter 3 timmar och en kvar var jag i Skåne.
Efter att ha tagit igen mig en natt. Packade vi ur grejerna och sedan bar det av hem till Göteborg igen. Och första steget av vår flytt var avklarat.
måndag 19 maj 2008
Årsmötte med lerhusföreningen
är en förening för oss som vill bygga med lera och stöder alla olika tekniker för att bygga hus med lera. Jag blev invald i en arbetsgrupp för att arbeta med internet.
Vi hade också ett studie besök på Stjärnsunds herrgård. Den är från 1779 och byggt med en väldigt intressant teknik. Först har man byggt ett timrat hus som man sedan har lerklinat både ut och invändigt så att det ser ut som en herrgård. Att lerklina innebär att man har en blandning med bland annat lera och sand som man putsar på väggarna. Det kan vara mycket tjocka lager med lera på väggarna. Huset hade tyvärr fått stå ouppvärmt under många år och då fått fuktskador. Man har därför gjort en kostsam renovering som ännu inte är helt klar. Här är några bilder på herrgården:
Även invändigt.
På grund av renoveringen kunde man väldigt bra se hur det var byggt.
På min spaning i Stjärnsund såg jag också lerklinad mur som man gjorde 2005. Det är någon typ av flätat matta invändigt och sedan har man lerklinat på den. Den har hållit sig väldigt bra ser det ut som.
Slutligen tittade jag den byggnad som jag själv varit med och bygg när jag läste den mycket roliga kursen Bärkraftig byggande, som jag varmt rekommenderar.
Detta hus ett övningshus för att man på kursen ska kunna lära sig olika byggmoment. Invändigt är vissa väggar lerklinade. Som denna:
Ytterligare en vägg skull lerklinas invändigt. Det var det sista finna lagret som skulle på plats. Jag var med och trampade ihop blandningen. När man lerklinar ett helt hus använder man sig av en tvångsblandare men det går bra att trampa om det inte är så mycket man ska ha. Fast det jobbigt att trampa, särskilt eftersom man gör det bäst barfota och det var kalt och snöade till och med lite i Stjärnsund.
torsdag 15 maj 2008
Publicerar denna blogg
söndag 4 maj 2008
En härlig helg
lördag 5 april 2008
Tittat på hus inte långt från Båstad
måndag 31 mars 2008
Skickat in bygglov
söndag 9 mars 2008
Tittat på hus i Bohuslän
Efter besöket var vi överens om att vi vill försöka bygga vårt hus mindre för att det ska gå fortare och enklare att bygga.
tisdag 15 januari 2008
Ett samtal om bygglov
Annars så var han mycket trevlig och vi pratade en hel del om huset. Hoppas det går så lätt att få bygglov som det lät på honom.
fredag 11 januari 2008
Fick tag på en massa bra litteratur
Dessutom, samma dag fick jag tag på ett mycket intressant ex-jobb om lerhusbygge. Det hetter "Halm i hus - Husen i halm en material undersökning" av Aino Bäckman Kukkonen och Louise Ekeroth Simons. Det ska bli väldigt intressant att läsa desssa böcker.
söndag 6 januari 2008
Ett givande samtal
Information om bygglov
Det verkar vara till boverket man ska gå för att söka information. De har en översiktlig pdf samt en som tycks vara lite mer djuplodande. Jag har inte gått igenom den senare ännu, men jag hoppas att den ska innehålla allt en byggmästare behöver veta.
onsdag 2 januari 2008
Hos far
Fick också se en elektrisk spis med ungn som vi kanske kan få låna.
Jag visade också bilder på huset och skisser på ritningar som min fru har gjort.
Farfar var dock inte så positivt till varken runda hus
"Det kommer att ta en livstid att bygga" eller överhuvudtaget taget tidningen Åter
"Det är ju som på 1800-talet". Han är den enda i min släkt som har erfarenhet av jordbruksarbete, särskild före traktorns ankomst, så han vet vad han talar om.
Men när det gäller huset så tror jag mer på min gissning på 1750 arbetstimmar och 200 000 kr i kostnad. Men det är endast en mycket grov gissning.